Uitleg

 

Kat + MuisOnze kattenMagieWeetjesLinks

 

Geschiedenis van "onze" katten

De Oosterse Korthaar is het resultaat van kruisingen van Siamezen met gewone rasloze huiskatten en andere rassen. Rond 1950 ontstond de wens een Siamees-achtige kat te fokken in één kleur, zonder de tekening van een Siamees. Voor dit doel werden onder meer gewone huiskatten, maar ook Abessijnen ingekruist. De allereerste Oosterse Korthaarkatten waren Havana's (chocoladekleurige katten), maar later zijn er veel variaties in kleuren en patronen bijgekomen.
 

 


De voorvader van de Noorse Boskat moet, volgens geleerden, gezocht worden in Zuid-Rusland, Turkije en Iran; op de een of andere manier is deze kat dus in Noorwegen terecht gekomen. Men neemt aan dat het de zeevarende Noormannen zijn geweest die omstreeks de 9e eeuw halflangharige katten met zich mee naar huis namen. De Noorse Boskat is dus een natuurras; een verre afstammeling van de Turkse Angora. De Noorse Boskat is echter forser van bouw en ruiger van beharing, wat een gevolg zal zijn van een min of meer natuurlijke selectie en de invloed van de in Scandinavië reeds aanwezige korthaarkatten. De katten met een dikkere vacht en een steviger lichaamsbouw hadden natuurlijk veel meer kans om de barre Scandinavische winter te overleven. In 1912 werd de allereerste Noorse Boskat als raskat tentoongesteld. Een groep liefhebbers begon belangstelling te krijgen voor het nationale ras, wat resulteerde in de oprichting van een vereniging die zichzelf als doel stelde het ras te stabiliseren. De Noorse Boskat is pas in 1977 door de internationale kattenverenigingen officieel erkend.

.

De naam Maine Coon is afgeleid van de staat Maine in de Verenigde Staten, waar de kat oorspronkelijk werd aangetroffen. Coon is een afkorting van Raccoon (wasbeer). Maine Coons zijn al vanaf 1895 op verschillende kattententoonstellingen in Amerika te zien geweest. De Maine Coon was destijds een erg populair ras, totdat de Engelsen de Perzische langhaar in Amerika introduceerden. Als huisdier en verdelger van schadelijk ongedierte bleef het ras, voornamelijk in en rond de staat Maine, populair. In 1951 werd de eerste rasvereniging voor de Maine Coon opgericht en startte men met het organiseren van speciale shows waarop alleen Maine Coons welkom waren. De officiële rasstandaard voor de Maine Coon werd pas in het jaar 1967 opgesteld en rond 1977 werd het ras als zodanig door de meeste kattenverenigingen erkend.
 

  


 

Kat + MuisOnze kattenMagieWeetjesLinks

 

Copyright(c) 2004-2018. All rights reserved.