Geschiedenis

 

Kat + MuisOnze kattenMagieWeetjesLinks

 

Geschiedenis van de kat

Felis domesticus, van boerenkat tot raskat

Katten zijn ontstaan uit de Felis domesticus, de huiskat van de oude Egyptenaren. Vermoedelijk heeft de mens toen hij van nomadische jager landbouwer werd de Woestijnkat gedomesticeerd.
Graan werd opgeslagen in voorraadschuren, ratten en muizen wisten dat ook. Op zoek naar voedsel moeten wilde katten in de nederzettingen zijn beland, muizen en ratten genoeg. Men wist al snel dat katten als knaagdierdoder en beschermers van graanvoorraden uiterst nuttig waren, vooral omdat katten 's nachts op jacht gingen, op het tijdstip waarop ratten en muizen zich aan de voorraden tegoed deden. Vermoedelijk ontstond zo een band tussen kat en mens. De kat paste in de Egyptische godenwereld, waarin allerlei dieren werden vereerd. Hij werd het symbool van de vruchtbaarheid, in de persoon van de kattengodin "Bastet". Katten werden aanbeden, vertroeteld en vereeuwigd op fresco's en in beeldhouwwerken. Wie een kat schade toebracht, kreeg een zware straf. Op het doden van een kat stond de doodstraf. Voor een gestorven kat gingen mensen in de rouw en om hun verdriet te tonen, schoren ze hun wenkbrauwen af. Katten werden gemummificeerd en met veel ceremonieel bijgezet.

Thousand of years ago cats were worshipped as gods. Cats have never forgotten this (Anonymous)

De verspreiding van de kat vanuit Egypte is te danken aan zeelieden en andere reislustigen. Katten werden meegenomen op schepen om de voorraden tegen ongedierte te beschermen. Ook namen ze hun katten mee als ze zich elders vestigden.
 

Europa

Katten waren in het romeinse Europa zeer geliefd; het waren symbolen van de vrijheid en de beschermer van huis en haard. In het christelijke Engeland van de 14e eeuw echter werden katten beschouwd als symbool van het kwaad. Men bracht ze in verband met hekserij en de duivel. Honderdduizenden katten werden levend verbrand .... en het aantal ratten nam explosief toe. Dit vormde een van de oorzaken van de pestepidemie van 1334. Men besefte dat de kat bij het onderdrukken van knaagdieren belangrijk was, met het gevolg dat het aantal huiskatten weer toenam. Tegen het eind van de 17e eeuw was bijna elk Frans huis voorzien van een kattenluikje en de geliefde huiskat kon komen en gaan, zoals hem of haar dat uitkwam
 

Azië

Katten werden in heel Azië gerespecteerd, woonden in tempels om heilige geschriften tegen muizen te beschermen, hielden ratten en muizen ver van de kostbare zijdecocons vandaan etc.
In Siam, het tegenwoordige Thailand, mochten ooit alleen de leden van de koninklijke familie katten bezitten. De Siamees stond dan ook bekend als de koninklijke kat van Siam.
 

Nu

Katten hebben de mens altijd geboeid. Einde 19e en begin 20e eeuw ontstond het fenomeen raskat. In die beginperiode hielden vooral welgestelde vrouwen zich bezig met de kat. Men correspondeerde erover en in 1871 werd de eerste tentoonstelling gehouden, in Londen, door een vooraanstaand man, Harrison Weir georganiseerd. Tegenwoordig vind je kattenliefhebbers en -fokkers in alle lagen van de bevolking. 

 

Kat + MuisOnze kattenMagieWeetjesLinks

 

Copyright(c) 2004-2018. All rights reserved.