Eten

 

Kat + MuisOnze kattenMagieWeetjesLinks

 

Eten en eten

  


En .. om mee te beginnen?
Een muizenbout!


Van Bernard Maillan

 

 

 

 

 


 

KATTEN
Iedere kat is weer anders. Zo hadden onze Siamezen een voorkeur voor vis en kattenvoer met vissmaak. Onze eerste aanloper was helemaal gek op wild en eend!

Er zijn diverse merken kattenvoer op de markt, je hoeft maar een supermarkt binnen te lopen of je wordt overstelpt met zacht voer in kuipjes en blikjes en harde brokken in diverse maatvoeringen. Wat je kat graag eet heeft te maken met wat hij als kitten te eten gekregen heeft en waar zijn / haar voorkeur naar uit gaat. Sommige katten halen hun neus op voor de goedkopere merken, terwijl andere alles eten. Of het nu vers bereid of uit blik c.q. pak is, tegenwoordig zijn deze laatste goed ontwikkelend en bevatten de benodigde mineralen, vitaminen en voedingstoffen (vooral hoogwaardige dierlijke eiwitten) die uw kat nodig heeft. Droge brokken hebben het voordeel dat ze langer houdbaar zijn en dus ook langer in het bakje kunnen blijven.

Sommige katten zijn gek op melk, onze melk is echter niet echt geschikt voor uw kat, ze kunnen er diarree van krijgen. Gesteriliseerde koffieroom of slagroom is een goed alternatief. Of neem de kattenmelk uit de supermarkt.
Vers drinkwater dient altijd voorhanden te zijn.

(Gist-)Snoepjes. Deze worden door de ene kat verslonden en de ander kijkt er niet naar om. Onze Siamezen waren er gek op.

Katten hebben Taurine nodig voor een optimale conditie. Dit wordt aan kattenvoer toegevoegd, want ze maken het niet van nature aan.

Gras eten is voor een kat heel normaal. Als uw kat nooit buiten komt is het raadzaam hem / haar kattengras te geven. De meeste katten hebben dit nodig als natuurlijk braakmiddel (en het bevat foliumzuur). Het teveel aan haar dat ze oplikken wordt zodoende weer naar buiten gewerkt. Om zijn / haar maag te ontzien is het natuurlijk ook goed om regelmatig te borstelen of te kammen.

MUIZEN en RATTEN
In tegenstelling tot andere kleine knaagdieren, hebben ratten en muizen ook dierlijke proteïnen nodig. Er zijn diverse merken knaagdiervoeding op de markt. Wat voor de katten geldt, zal vast en zeker ook opgaan voor muizen en ratten. Wat zijn ze gewend in de Rattery, welke voorkeur hebben ze? Soms zijn probeerzakjes te verkrijgen (vraag eens na in de dierenspeciaalzaak (kan ook via/op het internet) of bij de dierenarts), makkelijk om thuis uit te proberen.

Ratten zijn alleseters, ze mogen dus ook voedselresten nuttigen! Wat absoluut niet mag zijn uien, rauwe aardappels en koolsoorten. Er kunnen zich hierdoor gassen vormen en ratten kunnen niet boeren! Pindakaas is ook gevaarlijk. Er zijn gevallen bekend waarbij ratten erin stikten.

Bijna alle knaagdieren eten hun eigen uitwerpselen. Dit is normaal, een noodzaak. Tijdens de spijsvertering in het darmkanaal ontstaat er namelijk vitamine B12. Door hun ontlasting op te eten krijgen de dieren deze vitamine binnen.


 


Kat + MuisOnze kattenMagieWeetjesLinks

 

Copyright(c) 2004-2018. All rights reserved.

 www.hobbysite.info